Johs. Rian – Mennesket og Fargene

22. oktober 2022 – d.d

I 2021 var det 130 år siden Johs. Rian ble født og 40 år siden hans bortgang. Da han var 26 år overtok han på tradisjonelt vis ansvar for slektsgården Skistad i Overhalla kommune. Etter 10 år ble det et hastig oppbrudd. Det var kunsten som drev han, tonene, det formgivende, fargene. Drømmen var å bli fiolinist, noe han måtte gi opp da han skadet en finger. I stedet for gårdsdrift ble det utdanning ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, dit han flyttet i 1927. Et år senere kom han inn på Kunstakademiet under Axel Revold der han møtte flere av tidens fremste kunstnere. Resten er, som det heter, historie.

Utstillingen viser i hovedsak verk utlånt fra Grong Sparebank, og er kuratert av Asbjørn Hagerup.

Hovedbilde: Johs Rian, Blaat og Sort mot Purpur Helios ©J. Rian/BONO